Työohjaajat tukenasi

HELP ry:n työnohjaajarengas kokoaa yhteen Helpin työnohjaajat. He ovat koulutettuja ja ammattitaitoisia työnohjaajia, joilla on erityisosaamista seurakuntatyön, hallinnon ja vapaaehtoistyön työnohjauksesta. Suosittelemme heitä helluntaiseurakuntien työntekijöiden työnohjaajiksi.

Työnohjaajat ovat itsenäisiä toimijoita ja hinnoittelevat palvelunsa itse. Alla olevasta listasta löydät yhteystiedot yhteydenottoa varten.  

Jos olet työnohjaaja ja haluat osaksi työnohjaajarengastamme, täytä jäsenhakemus. Edellytämme työnohjaajakoulutusta (Suomen työnohjaajat ry:n vaatimukset täyttävää tai vastaavaa) ja kokemusta seurakuntaelämästä.

Työnohjaajarenkaan koordinaattorina toimii työnohjaaja Maria Tanttu (puh. 040 571 5886, sähköposti: mariatanttu@hotmail.com)

 • Petteri Arasalo, Tampere, puh. 044 090 1759, petteri_arasalo@hotmail.com
 • Päivi Helena Berg, Lahti puh. 050 517 8386, p.vanhalakkaberg@gmail.com
 • Sari Bollstrom, Lohja, puh. 041 501 8316, sbollstrom@gmail.com
 • Anneli Hankkio, Kangasala, puh. 050 342 6730, anneli.hankkio@gmail.com
 • Jaana Helander, Heinola, puh. 040 752 8270, jaana.helander@phnet.fi
 • Marita Hietala, Kuusankoski, puh. 050 325 0057, tunnetieto.hietala@elisanet.fi, www-sivu
 • Antti Hirviniemi, Turku, puh. 040 867 3736, antti.hirviniemi@tarinatila.fi, www-sivu
 • Raili Holappa, Vaala, puh. 040 416 6779, raili.holappa@gmail.com
 • Miika-Markus Järvelä, Tampere, puh. 044 77777 88, mmj@du.fi, www-sivu
 • Sami Kallio, Tampere, puh. 040-8073841, skkallio@elisanet.fi
 • Nina Katajavuori, Helsinki, puh. 050 553 7922, nina.katajavuori@helsinki.fi
 • Merita Kattelus, Lapua, puh. 040 731 4663, merita.kattelus@netikka.fi
 • Marja-Leena Kemppainen, Oulu puh. 044 260 4290 kempmarlee@gmail.com
 • Varpu Kolehmainen, Kuopio, puh. (017) 282 6438 varpu.kolehmainen@luukku.com
 • Katja Köykkä, puh. 040-7225255, katja.maria.koykka@gmail.com
 • Aila Lankinen, Lahti, puh. 040 750 9175, aila.lankinen@hotmail.com
 • Marja Lehmuskoski, Uurainen, puh. 0407371001, marja.lehmuskoski@gmail.com,
 • Tuomo Lyhty, Kuopio, puh. 050 590 5057, tuomo.lyhty@diak.fi
 • Akseli Mäkelä, Turku, puh. 040 5488724, akseli.makela@gmail.com, www-sivu
 • Riitta Mäntylä, Kuopio, puh. 044 321 2725, riitta@mantyla.info
 • Jaakko Neulaniemi, Kurikka, puh. 040 709 3913, neulakaveri@luukku.com
 • Vuokko Pitkänen, Kuopio, puh. 040 067 9609, vuokko.pitkanen@dnainternet.net
 • Maria Tanttu, Vantaa, puh. 0405715886, mariatanttu@hotmail.com
 • Jukka Valopaasi, Uusikaupunki, puh. 044 295 7510, jvalopaasi@gmail.com
 • Mirjam Valopaasi, Uusikaupunki, puh. 050 301 2944, mirjam.valopaasi@outlook.com
 • Jouko Vuorenniemi, Heinola, puh. 044 511 0361, jouko.vuorenniemi@gmail.com
 • Minna Väisänen, Kouvola / Lahti / Helsinki, puh. 050 583 1951, posti@minnan.fi, www-sivu

Antti Hirviniemi

Katja Köykkä

Marita Hietala

Mira Kariluoto

Raili Holappa

Sari Bollström

Susanna Holmi

Tuomo Lyhty

Antti Hirviniemi Työnohjaaja (STOry)

www.tarinatila.fi
040 8673 736
antti.hirviniemi@tarinatila.fi

Toiminta-alue: Varsinais-Suomi, tarvittaessa muuallakin. Etäohjaus mahdollisuus.

Olen toiminut työnohjaajana vuodesta 2014 sivutoimisena yrittäjänä. Työnohjaajan peruskoulutukseni lisäksi olen täydentänyt osaamistani johdon työnohjauksen erityispiirteisiin valmentavalla koulutuksella. Työskentelykielinä minulla on suomi ja englanti. Työnohjaajana olen toiminut useilla eri ammattialoilla sekä yrittäjille että työntekijöille. Asiakkaani toimivat kaupanalalla, teollisuudessa, sosiaali- ja terveysalalla sekä seurakunnissa ja järjestöissä palkka- ja vapaaehtoistyöntekijöinä.

Seurakuntatyössä olen toiminut pastorina vuodesta 2002 alkaen. Tehtäväni ovat pitäneet sisällään laajasti seurakuntatyötä monilla työaloilla nuorten, lasten ja aikuisten parissa, sekä seurakuntajohtamista vanhimpana ja työntekijänä. Tällä hetkellä toimin seurakuntapastorina ja vanhimpana Turun helluntaiseurakunnassa.

Koulutuksiani ovat mm:
Työnohjaus johtajuuden tukena, Työnohjaajien täydennyskoulutus (2015, Muurlan Opisto, Muurla)
Työnohjaaja, (2014, Muurlan Opisto, Muurla)
Psykologian perusopinnot (2011, Avoin yliopisto, Turku)
Teologian BA, (2001, Continental Theological Seminary, Belgia)

Katja Köykkä

Lisätietoja: www.kohtaamisia.net
Toiminta-alue: Suomi. Etäohjaus mahdollisuus.

Olen Katja Köykkä ja tarjoan työnohjausta ja koulutusta erilaisille työyhteisöille ja yksilöille. Olen taustaltani terveydenhoitaja, aikuiskouluttaja ja työnohjaaja. Olen työskennellyt laaja-alaisesti ennaltaehkäisevän terveydenhuollon parissa, sekä terveydenhuollon hallinnossa. Esimiestyössä toimiminen on antanut kokemuksen siitä, miten hyvä, kuunteleva ja kannustava johtaminen on yksi työyhteisön hyvinvoinnin ja menestyksen avain. Lisäksi esimiehen hyvinvointi ja jaksaminen on äärimmäisen tärkeä koko työyhteisön kannalta.

Terveydenhuollon lisäksi työkokemusta on kertynyt kehitysyhteistyötehtävistä, ja sen kautta on tullut tutuksi monikulttuurisen työyhteisön haasteet ja mahdollisuudet. Lisäksi työskentely maahanmuuttajien ja pakolaisten parissa Suomessa on vahvistanut tietoisuutta siitä, että työntuki ja yhteinen keskustelu ovat äärimmäisen tärkeitä näissä tilanteissa.

Koulutustaustaani kuuluu myös opinnot työpsykologian ja aikuiskasvatuksen kentiltä. Kouluttaminen ja ohjaaminen on mielenkiintoinen osa työtäni, ja ajattelenkin, että työyhteisöissä voidaan saavuttaa merkittävää hyvinvointia myös yhteisen oppimisen ja pohtimisen kautta. Siksi yhdistän mielelläni työnohjaukseen myös valmennuksen elementtejä.

Seurakuntatyö on tullut tutuksi useiden vapaaehtoistehtävien kautta, sekä ulkomailla että Suomessa ollessa.

Työnohjausta on mahdollista toteuttaa sekä etä-yhteyksillä että lähitapaamisilla.

Marita Hietala Työnohjaaja (STOry)

www.tunnetieto.fi
050 325 0057
tunnetieto.hietala@elisanet.fi

Toiminta-alue: Lähityönä Kymenlaakso, Etelä-Karjala, Etelä-Savo, Päijät-Häme, etätyönä ympäri maailmaa (työskentelykieli suomi)

Olen työterveyspsykologi, ryhmäpsykoterapeutti ja yhteisötyönohjaaja. Minulla on MA-tutkinto teologiassa ja keväällä -23 saan suoritettua sielunhoitoterapeuttien työnohjaajien täydennyskoulutuksen.

Minulla on 40 vuoden työkokemus psykologian eri osa-alueilla. Ensimmäiset yksilö- ja ryhmätyönohjaukset aloitin jo vuonna 1982. Viimeiset vuodet olen toiminut työterveyshuollossa ja psykoterapeuttina. Näin olen voinut yhdistää kaksi erilaista työskentelytapaa: intensiivisen työskentelyn yhden asiakkaan kanssa sekä ryhmä- ja työyhteisötyön.

Teen yksilö-, ryhmä- ja yhteisötyönohjausta. Lisäksi tarjoan lyhytkestoisia palveluja työyhteisöille, kuten koulutuksia, kriisitilanteiden hoitoa ja työyhteisösovittelua. Olen toiminut hyvin erilaisissa työyhteisöissä, myös johtajien ja esihenkilöiden työnohjaajana/sparraajana.

Olen kiinnostunut tukemaan seurakunnissa sekä työntekijä- että vapaaehtoistiimien kuin myös koko seurakuntayhteisön kehittämistä. Yhteisö- ja ryhmäilmiöihin perehtyneenä haluan auttaa kristittyjä avoimeen ja terveeseen seurakuntakulttuuriin.

Kuntoutus- ja työterveyspsykologina sekä psykoterapeuttina olen tehnyt paljon töitä stressaantuneiden ja uupuneiden työntekijöiden kanssa. Työnohjaus on yksi keskeinen keino, jolla uupumisen voi ehkäistä. Se on myös väylä omaan ammatilliseen kasvuun, ja on nuorille työntekijöille välttämätön, etenkin jos he työskentelevät yksin.

Työnohjaajakoulutukseni perustuu kognitiiviseen psykologiaan, ja psykoterapeuttikoulutukseni on psykoanalyyttinen. Työssäni olen oppinut integroimaan eri teoriasuuntauksia ja käyttämään myös toiminnallisia menetelmiä. Pohjaan työni ennen kaikkea Jumalan Sanaan ja Pyhän Hengen ohjaukseen. Niinpä myös rukous on keskeinen osa työssäni.

Mira Kariluoto

Toiminta-alue: Suomi. Etäohjaus mahdollisuus.

Olen Mira Kariluoto, Vantaalla asuva ja pastorina työskentelevä työnohjaaja. Koulutukseltani olen terveydenhoitaja-kätilö, ja työkokemusta on karttunut terveydenhuoltoalan lisäksi järjestö- ja seurakuntatyössä sekä kotimaassa että ulkomailla.

Työskentelen voimavarakeskeisestä viitekehyksestä käsin eli työnohjaustilanteita ohjaavat dialogisuus, reflektiivisyys, ratkaisukeskeisyys ja armollisuus. Haluan työnohjaajana keskittyä löytämään niitä voimavaroja, joita ihmisessä itsessään jo on.

Työnohjausopintoihin liittyvässä päättötyössäni lähdin etsimään mahdollisuuksia näyttää suuntaa myötätuntoiseen työotteeseen. Löysin kolme polkua: lisääntyvä itsetuntemus, empaattisuus ja jämäkkyys muuttavat yksilöä ja hänen kauttaan koko työyhteisöä myötätuntoisemmaksi. Työyhteisöissä ja erilaisissa tiimeissä myötätunnon ja myötäinnon on todettu olevan kytköksissä parempaan työmotivaatioon ja työhyvinvointiin.

Työnohjaajana olen hankkinut lisäkoulutusta etätyönohjauksesta sekä käynyt Voimauttava valokuvaus työyhteisön kehittämisessä -koulutuksen. Tarjoan yksilötyönohjausta, myös etätyönohjauksena.

Raili Holappa

Raili Holappa
040 416 6779
raili.holappa@gmail.com

Toiminta-alue: Kainuu, Pohjois-Pohjanmaa. Etäohjaus mahdollisuus.

Olen Raili Holappa ja kuulunut jo useita vuosia Helpin työnohjaajarenkaaseen. Asun Vaalassa, joka sijaitsee Oulujärven länsipäässä Oulun ja Kajaanin puolivälissä. Koulutukseltani olen FM ja tein pitkän työuran perusopetuksessa opettajana, apulaisrehtorina ja useita jaksoja myös rehtorin sijaisena. Työnohjaajakoulutuksen suoritin noin kymmenen vuotta sitten.

Olen ollut eläkkeellä leipätyöstäni kolme vuotta ja saanut sinä aikana toimia niin työnohjaajana kuin työhyvinvointikouluttajana kristillisellä kentällä Kainuussa ja Pohjois-Pohjanmaalla. Kainuun seurakunnille olen saanut olla järjestämässä vuosittaisia hyvinvointipäiviä osana meidän tyhytiimiämme pian kymmenen vuoden ajan. Kokemusta on kertynyt niin seurakuntien ja kristillisten yhdistysten palkattujen työntekijöiden kuin myös vapaaehtoisten kanssa työskentelystä. Hyvinvointi arjen työn keskellä, yhteys (niin inhimillinen kuin hengellinenkin) ja osallisuuden kokemus ovat mielessäni hyvinvoivan yhteisön kivijalkoja, joita haluan korostaa aina työssäni. Myös hengellistä työtä tekevässä työyhteisössä toimivat inhimilliset lainalaisuudet, joiden huomioiminen on äärimmäisen tärkeää.

Olen valmis myös etäyhteydellä tapahtuvaan työnohjaukseen, mikäli sellaiseen on halua ja tarvetta. Se olisi itselleni uusi kokemus, mutta uuden oppiminen on aina mielenkiintoista.

Sari Bollstöm

041 501 8316
sari.bollstrom@lanupe.fi

Toiminta-alue: Uusimaa

Olen työnohjaaja sekä pari- ja perhepsykoterapeutti sekä perheneuvoja. Pohjakoulutukseltani olen sosionomi (Ylempi AMK). Sosionomiksi opiskellessani suoritin lisäksi diakonin ja lastentarhanopettajan pätevyyden. Toimin useammalla paikkakunnalla, yritykselläni on toimitilat Lohjalla, Nummelassa, Raaseporissa, Helsingissä sekä Espoossa. Ennen kuin siirryin kokopäiväisesti yrittäjäksi, työskentelin viiden vuoden ajan kirkon perheasiain neuvottelukeskuksessa tehdän terapiatyötä sekä työnohjauksta. Sitä ennen työskentelin vuosia erikoissairaanhoidossa psykiatrian toimialalla nuoriso- ja lastenpsykiatriassa. Työkokemusta on kertynyt myös lastensuojelussa. Minulla on kokemusta erilaisten kriisitilanteiden selvittelystä ja elämäntilanteissa tukemisesta.

Työnohjauksella tuetaan työssä jaksamista ja omaa ammatillista kehittymistä. Seurakuntien työntekijät tekevät ihmissuhdetyötä, mikä voi olla ajoittain myös kuormittavaa ja uuvuttavaa. Työnohjaus voi olla ihmissuhteisiin ja ihmisten välisiin prosesseihin syventymistä tai työyhteisön sisältöjen ja työprosessien kehittämistä ja tarkastelua.

Työnohjaus toimii työhyvinvoinnin ylläpitämistä tukevana tekijänä. Työnohjaus ei ole vain kriisi- tai ongelmatilanteita varten. Työnantaja voi tukea työntekijän työkyvyn säilymistä järjestämällä säännöllistä työnohjausta ja näin ennaltaehkäistä ongelmien syntymistä. Työnohjauksessa työntekijä voi luottamuksellisesti pohtia työasioitaan Työnohjaaja tukee kokemusten sanoittamisessa ja myös niihin liittyvien tunteiden käsittelemisessä. Työnohjaajan tehtävä on ohjata työnohjattavaa katsomaan tilanteita eri näkökulmista.

Työnohjaajana taustateoriani on integratiivinen ja voimavarakeskeinen työskentelymalli, jolloin ilmiöitä tarkastellaan useista eri näkökulmista ja eri teorioita yhdistäen. Työnohjausta voidaan toteuttaa yksilö- tai ryhmätyönohjauksena seurakuntien eri ammattiryhmille.

Minulla on kokemusta mm. sielunhoitoterapian, psykoterapian, sosiaali- ja terveysalan eri yksiköiden, sijaisperheiden ja nuorisokotien sekä järjestöjen ja seurakuntien niin työntekijöiden kuin esihenkiöiden työnohjauksesta. Olen opiskellut ylemmässä ammattikorkeakoulussa johtamisen opintoja.

Asiakastyössä ihmisen kunnioitus ja arvostus omana itsenä on itselleni tärkeä arvopohja, jonka toivon näkyvän kaikissa asiakastapaamisissa. Jokainen tapaaminen on tärkeä kohtaaminen ja pysähtyminen työnohjattavan asioiden äärelle.

Olen asunut lähes koko elämäni Lohjalla. Nuoruudessa koin herätyksen ja löysin Jeesuksen omaan elämääni. Liityin paikalliseen helluntaiseurakuntaan, missä olen edelleen. Puolisoni on seurakunnan vanhimmistossa. Olen vuosien varrella ollut mukana erilaisissa seurakunnan tehtävissä. Omien lasten ollessa pieniä koin palvelutehtäväkseni lapsityön. Olin mukana pyhäkoulussa sekä vedin muutaman vuoden ajan tyttökerhoa ja sittemmin varkkarikerhoa. Olemme perheenä olleet mukana myös nuorisotyössä. Meillä on kaksi jo aikuista lasta ja kolme lastenlasta, jotka rikastuttavat elämäämme monin tavoin. Pienten lasten avoin ja utelias suhtautuminen uusiin asioihin ja kyky olla läsnä hetkessä on ihailtavaa.

Susanna Holmi – työnohjausta ajankohtaisella ja arvostavalla työotteella – etäyhteyden päässä

susanna@ratkaisevadialogi.fi
045 783 173 71
www.ratkaisevadialogi.fi
ig: @sallittuhedelma

Toiminta-alue: Koko Suomi etäyhteydellä.

Olen ratkaisukeskeinen työnohjaaja Susanna Holmi. Olen luonteeltani rohkaisija. Ydintaitojani on kohtaaminen, yhdessä ajattelemisen taito ja yksilöllisten reittien löytäminen tavoitteiden saavuttamiseksi. Tähän kuuluu olennaisesti lujan lempeä kolmikko: arvostaminen, rohkaiseminen ja sopiva haastaminen.

Vuosikymmen toimintaterapeuttina on antanut laaja-alaista ymmärrystä ihmisyydestä ja yhteisöistä. Biblical Counselling -tutkinto on antanut avaimia varustaa hengellisiä johtajia kohtaamaan keskeneräisyyttä itsessä ja muissa.

Palvelen seurakunnassa pienryhmätyön koordinoimisen ja kehittämisen parissa sekä sielunhoidollisissa tehtävissä. Kutsuni on osaltani edistää tervettä seurakuntakulttuuria ja johtajien työssäjaksamista. Itsetuntemus sekä tunne- ja vuorovaikutustaidot ovat osa tätä. Ratkaiseva Dialogi Oy:ni kautta palvelen myös työelämää laajemminkin asiantuntijoiden ja esimiesten työnohjaajana.

Työtilani sijaitsee etäyhteysstudiolla ja toiminta-alueeni on näin ollen koko Suomi. Tämä mahdollistaa myös työnohjausryhmät, jossa osallistujat ovat eri paikkakunnilta. Koulutus- ja TYHY-päivät ohjaan toki paikan päällä.

Tuomo Lyhty, YTM, sosiaalityöntekijä

050 590 5057
tuomo.lyhty@gmail.com

Toiminta-alue: Pohjois-Savo, Pohjois-Karjala, Kainuu. Etäohjaus mahdollisuus.

Toimin työnohjaajana Pohjois-Savo – Pohjois-Karjala – Kainuu -alueella (tarvittaessa muyös Keski-Suomi ja Etelä-Savo). Asun Kuopiossa.

Teen työnohjauksia myös etälaitteilla (Teams).

Toimin ratkaisukeskeisen työnohjausmallin pohjalta. Työnohjauksessa käytän osallistavaa työtapaa ja esitän paljon kysymyksiä.  Käytän myös erilaisia testejä ja kortteja.

Annan niin yksilö- kuin ryhmätyönohjauksiani. Erityisosaamisalueitani ovat ryhmädynamiikka ja tunteet työyhteisöissä.